Kérdésed van? Hívj minket 06 20 422 7555
Következő szállítás(ok):2022. 05. 20.(péntek),
2022. 05. 21.(szombat), 2022. 05. 24.(kedd),
2022. 05. 25.(szerda)
keresés profil info telefon
irsz.:
Következő szállítás(ok):2022. 05. 20.(péntek), 2022. 05. 21.(szombat), 2022. 05. 24.(kedd), 2022. 05. 25.(szerda)
  • bio
  • cukormentes
  • gluténmentes
  • laktózmentes
  • paleo
  • vegán
  • vegyszermentes
  • akciós
  • új
Hajós

A Sziegl Pince élete 2012-ben indult egy ajándékba kapott, több mint 80 éves szőlőparcellával és egy kölcsön hordóval. Kadarka volt az első borunk, és a hajósi határ legszebb szőlőterülete lett a szabadidőnk kedvelt színhelye.

Az idős tőkék, a csodás környezet elég hamar magávalragadott bennünket és rövid időn belül nyilvánvalóvá vált, hogy a szülőfalunkban képzeljük el a jövőnket. Ekkor léptünk be a húszas éveinkbe, még Budapesten a Kertészeti Egyetem padjait koptattuk, de hétvégére mindig hazasiettünk és gondoztuk a meglévő területet, kerestük a következő megvásárolható parcellát. Ahogyan mi hittünk ebben az elfeledett borvidékben, a szülőföldünkben, úgy hit a családunk is bennünk. Látva a lelkesedést vásároltak nekünk egy hagyományos kis hajósi présházat, ahol a következő évtől történt a feldolgozás.

A zsebpénzünk és az első borokból származó bevételünk újabb szőlőterületek vásárlására fordítottuk, így ma már 8,5 hektár saját területen gazdálkodhatunk, innen készíthetünk bort. A pincekapacitásunk is bővült: mára 3 hagyományos présházban készülnek a borok, melyek egyike vendéglátásra is szolgál. A szőlőkben folyamatosan, kis elhanyagolt parcellákat vásároltunk, hiszen a pénztárcánk és a terület adottsága volt a 2 fő szempont a döntéseink során. Tudtuk, hogy kitaró munkával ezekből egyszer egy szép birtok lehet. Az elmúlt években ezek a területek felújításán, újratelepítésén vagy fajtaváltásán, vagyis az egységesítésen, az elképzeléseinkre való formáláson dolgoztunk.

A birtokunk nagy része löszös agyag altalajon fekszik, melynek felső rétege nagyon heterogén: az egészen magas humusz- és mésztartalmú lepelhomoktól kezdve egészen a finomszerkezetű könnyű homoktalajokig, néhol barna erdőtalaj is megtalálható. A kíméletes szőlőművelésben hiszünk. Rengeteg kézimunkát, gondos odafigyelést, szigorú terméskorlátozást, organikus szőlőművelést alkalmazunk. Az autentikus fajtákban hiszünk. Az általunk kialakított birtokon termeszteni kívánt fajták főként az Olaszrizling, Rajnai rizling, Kövidinka, a Kadarka és a Kékfrankos. A pincében is hagyományos technológiával dolgozunk. Különböző feldolgozásmódokkal való kísérletezés után fajélesztő hozzáadása nélkül, teljesen spontán erjesztünk. Szeretünk a játszani, felfedezni, tanulni: késői szüretek, különböző feldolgozási módok, narancsbor készítés és ezek alternatívái.

Segédanyagokat nem használunk a borkészítés során, csak egy minimális ként a stabilizáláshoz. Minél jobb a szőlő alapanyag, annál kevesebb beavatkozás kell a pincében. Így lehet őszinte borokat készíteni, melyek szépen tükrözik a termőhely adottságait. Szeretnénk megmutatni az embereknek, hogy milyen szép környezetben élünk, milyen egyedülálló a Hajósi Pincefalu és hogy igenis van potenciál az itteni borokban.

Megjelenés: a címkéken a fák a dűlőt, a termőhelyet szimbolizálják. Utólag, kézzel pecsételve kerülnek rá a papírra – ezzel is szimbolizálva a befektetett kézimunkát, az odafigyelést. Kutatjuk és próbáljuk megismerni a régi dűlőket, azok közötti különbségeket. 2015 óta készítünk dűlőszelekciókat. A házasított borokon pedig más, színes grafikák vannak. Minden fajtából kis palackszámú tétel készül, minden palackot egyesével számozunk.

Weboldal:
Termékeink
Sziegl Kékfrankos - 2017 (0,75l) Sziegl Furmint - 2018 (0,75l) Bábel Cuvée 2020