
A Zabola Firma Magyarország első teljes értékű fermentált salátákat, savanyúságokat és hüvelyes alapú szendvicskrémeket gyártó és forgalmazó vállalkozása.
Elsődleges szempont volt a maximális minőség biztosítása mind az ízeket, texturát, összetevőket és a megjelenést illetően is.
Alapítója Soós Viktória -mint sokan mások- öngyógyítási törekvésből fordult a teljes értékű növényi étrend és a fermentálás művészete felé.
Szerencsére hamar kiderült, hogy az olyan civilizációs betegségek, mint a hormonális zavarok, emésztőrendszeri problémák, sőt, bizonyos enyhe ételintoleranciák is gyógyíthatók, kiküszöbölhetők lehetnek a megfelelő étrenddel és életmóddal.
“A legcsodálatosabb az, hogyha elég finomat főzünk, nem lemondásnak fogjuk megélni ezt a folyamatot, hanem egy csúcsgasztronómiai élménynek. Ez segít minket az életmód fenntartásában, egészségünk megőrzésében. Hiszünk abban, hogy egy biztos pont tudunk lenni a rohanó hétköznapokban és segíthetjük a zöldségek, hüvelyesek mindennapos étrendbe való beépítését az irányítottan erjesztett, gourmet termékeinkkel. Egész évben.”
– Zabola Firma –
Dr. Hegyi Ferenc élelmiszermérnök, élelmiszertudományi doktor, fő kutatási területe és hobbija is egyben a fermentáció (tejsavas és alkoholos fermentáció egyaránt). Fontos számára az egészséges táplálkozás, melynek nélkülözhetetlen része a minőségi, természetes és szezonális alapanyagok fogyasztása, felhasználása.
Ez a szemlélet a Zabola Firma csapatának minden tagja között erős kohéziót alkot.
A tejsavas fermentáció egyik legnagyobb előnye, hogy természetes módon tudjuk tartósítani a szezonban megtermesztett élelmiszereinket, továbbá az így fermentált alapanyag emészthetősége is javul. Tehát ez egy olyan, természetes úton történő élelmiszer tartósítás, mely amellett, hogy pozitív élettani hatással bír, még finom is.