Velence
A spárga telepítés nem egyszerű és főleg nem gyors feladat! 2010-ben vettem meg a magokat, amiből először palántát neveltünk, majd két év pátyolgatás után 2013-ban került a végleges helyére. 2014-ben szedtük először.
Velence környékén a spárga termesztés ismeretlen volt eddig, így nehéz volt eltelepíteni, kezelni, szedni. Amikor az első terméssel bementem Fehérvárra a Jancsárkertbe, rájöttem, hogy nem is ismerik igazán a spárgát! Rosszabb esetben vettek már a boltban fás, keserű és öreg spárgát... azóta sem értik, hogy mások miért rajonganak érte?! Évek alatt, sok kóstoltatással és beszélgetéssel jutottunk el odáig, hogy kialakult egy spárgabarát kör, akik alig várják, hogy kihajtson és vigyem a friss, finom zöldspárgát!
A spárga nem csak abban hasonlít a borsóra, hogy zöld és blansírozva fagyasztjuk, hanem abban is, hogy csak frissen finom! A hagyományos élelmiszerláncban praktikusan lehetetlen egy nap alatt eljuttatni a vevőhöz a zöldséget. Ezért a spárgát lehetőleg termelőtől kell vásárolni. Mi addig is hűtőben tartjuk, amíg eljut Hozzád és nedves vászonba csomagoljuk, hogy a Te hűtődben is sokáig friss maradjon!
Amikor áprilisban beköszönt az igazi meleg tavasz, akkor a spárga is érdeklődve kidugja a fejét. Volt már olyan év, hogy ráfázott és elfagyott, de többnyire ilyenkor kezdődik a spárga szezon.