Kérdésed van? Hívj minket 06 20 422 7555
Következő szállítás(ok):2020. 12. 04.(péntek),
2020. 12. 05.(szombat)
keresés profil info telefon
irsz.:
Következő szállítás(ok):2020. 12. 04.(péntek), 2020. 12. 05.(szombat)
  • bio
  • cukormentes
  • gluténmentes
  • laktózmentes
  • paleo
  • vegán
  • akciós
  • új
Sárospatak

SZŐLÉSZET

Szőlőterületeink a tokaji borvidéken, Sárospatak mellett találhatóak, a Kútpatka, a Királyhegy, a Megyer és a Ciróka dűlőkben. Közel 9 hektárnyi termőterületen dolgozunk, főleg hagyományos tokaji szőlő fajtákkal - furminttal, sárgamuskotállyal és hárslevelűvel. Hiszünk abban, hogy vegyszerek és hozzáadott anyagok nélkül, organikusan művelve a szőlőt, a különböző fekvésű és talajszerkezetű dűlők jobban elénk tárják a furmint sokszínűségét, a muskotály kedvességét és a hárslevelű fűszerességét. A kézművesség nálunk nem csak organikus művelést jelent, hanem a szőlőre való gondos odafigyelést, mindig szem előtt tartva, hogy a bor minősége nagyrészt a szőlőben dől el. Az alacsony kordonos művelés során a tőkéket rövid csapra metsszük, és 10-12 rügyet hagyunk rajtuk. Az éves zöldmunkák során folyamatosan tovább ritkítjuk a fürtöket, mígnem a szüret időpontjában a tőketerhelés 6-7 fürt csupán.

BORÁSZAT

A kézművesség nálunk nem csak a szőlőben van jelen. A természetességre való törekvés a pincében is legfőbb irányelvünk, melyet a tradíciók és korszerűség ötvözésével egészítünk ki.

Rozsdamentes acéltartályokkal biztosítjuk a folyamatok megfelelő kontrollját. A borokat a fajták jellegzetességeinek és egyedi tulajdonságaiknak megfelelően gondozzuk. Különlegesen illatos sárgamuskotályunk, mely a hölgyek kedvence, reduktív technológiával készül. Dűlőszelektált furmintjaink érlelése a tokaji régióra jellemző oxidatív módon, tölgyfahordókban történik. Aszú boraink két év Gönczi hordós érlelés után kerülnek palackba.

Az éves bormennyiség jelenleg körülbelül 180-190 hl. Olyan borokat készítünk, melyek képesek megmutatni területünk változatosságát, terroirunk jellegzetességeit, melyen keresztül a borrajongó közönség is megérzi boraink egyéniségét.

Szeretünk kísérletezni, és nem csak a borokkal. Készítettünk már verjus-t, de készítünk pálinkát, mustmézet és borlekvárt is.

CSALÁDI ÖRÖKSÉG

A Harsányi Pincészet területei Tokaj-Hegyalja keleti részén fekszenek, közvetlenül az ország egyik legszebb kirándulóhelye, a Sárospatak, Megyer-hegyi Tengerszem alatt. A birtok különlegessége, hogy a Rákosi-korszak kivételével 163 éve a család tulajdonában van. A turistatérképeken név szerint is szerepel Rick tanya néven. A szőlőterület magját 1850-ben a jelenlegi tulajdonos (Harsányi Gábor) szépapja, Rick Jakab vásárolta, aki Sárospatak első patikájának alapítója volt.

A gazdaság a szintén vegyész-patikus Rick Gusztáv ideje alatt kezdte meg virágzását. Évekig ő volt a Tokaj-Hegyalján rendezett borversenyek állandó vegyészeti szakértője és hitelesítője. Az igazi virágzás aztán a dédapa, Rick Béla korában teljesedett ki, aki mezőgazdasági diplomát szerzett, így már szakemberként, a kor legmagasabb színvonalán fejlesztette és művelte tovább a Rick testvérek szőlőgazdaságát – családi nevén a „Cirókát”. Ezt törte aztán derékba a 2. világháború, melyet a Rákosi korszakban deportálás, teljes birtok elkobzás követett. A családi borászatot aztán Dr. Harsányi Ádám (Rick Béla unokája) karolta fel a hetvenes években, aki ugyan Budapesten volt orvos, de a családi hagyományok és a szíve Sárospatakra húzták. A kárpótlás során az eredeti szőlőbirtok nagy része visszakerült a család tulajdonába, de a fő cél még ekkor is elsősorban a családi hagyományok folytatása volt.

2012-ben aztán édesapja nyugdíjba vonulásával, Harsányi Gábor vette át a birtok ügyeit. Őseihez hasonlóan, civilben ugyan más hivatást választott, de a családi birtok, a „Ciróka”, mégis központi helyet foglal el az életében. A birtok átvételével új korszakot nyitott a pincészet történetében. Kilépve a családi keretek közül, bővítette a birtok méretét, és áttért a legkorszerűbb szőlőművelési- és borászati technológiák alkalmazására. A minőségi, kézműves borászat elkötelezett híveként munkája jól ötvözi a hagyományokat, a modernitást és a szakértelmet.

 

Weboldal:
Termékeink
Hízelgő 2017 (0,5l) Hoppá 2017 Furmint (0,75l)