Származási hely: Magyarország
Kalapos Gomba - Kézműves vargányás rizottó 110 g
3290 Ft
zacskó
zacskó
Egy isteni gombás rizottónál nincs is jobb hazaérve ebben a hűvős télies időben már. Egy jó fehér borral kitűnő zárása lehet a napnak.
Hozzávalók 1 főre: 1 tasak vargánáys rizottó keverék, 6 dl víz, kevés vaj vagy olíva olaj, fél vöröshagyma vagy 1 gerezd fokhagyma (elhagyható), kevés fehér bor (vagy + 1 dl víz), parmezán sajt (elhagyható)
Elkészítési javaslat 1 főre: rakjunk fel 6 dl vizet forrni. Miután gyöngyözni kezd, kis lángon tartsuk forrás közbelben. Ha szeretnénk, kis vöröshagymást és fokhagymát piríthatunk a rizottó alá, mert ez növeli az étel élvezeti értékét! Kis olívaolajra, vagy felolvasztott vajra öntsük a rizottókeveréket. Közpes lángon, kevés kevergetés mellett, pirítsuk meg a rizst. Vigyázzunk, hogy a keverék többi része se égjen oda. Kevés jó minőségú fehérborral öntsük fel a rizottót, épp annyival, hogy ellepje azt (körülbelül 1 dl). Majd közepes lángon tartva forraljuk el a levét. Amint ez megtörtént, jöhet a víz, szintén épp annyi, amennyi ellepi a rizottót. Kevés kevergetés nem árt, hogy elegyüljön, és ne égjen le. Ha elforrt a víz, jövhet a következő adag. Mindezt addig ismételjük, míg el nem fogy a víz (5-6 felöntés). Időközben lereszelhetünk egy nagyobb marokra való parmezánt, valamint előkészíthetünk 2-3 kis kocka vajat. A tűzhelyről levéve, óvatosan hozzákeverjük a parmezánt és a vajat, majd fedő alatt hagyjuk 4-5 percig. Ettől kapja meg a jellemező krémes állagát. Tálaláskor parmezán forgáccsal, vagy zöldfűszerrel díszíthetjük.
Elkészítési idő 25-30 perc
Tartósítószert, színezéket, adalékanyagot nem tartalmaz.
Tárolás: száraz, hűvős helyen, felbontás után 72 órán belül fogyassza el.
arborio rizs, vargánya, vargánya por, vegyes zöldségpor (sárgarépa, petrezselyemgyökér, vöröshagyma), petrezselyem, kakukkfű, bors, só.