Hamarosan...

Származási hely: Magyarország

Családi gondoskodás - Alakor világos búzaliszt 100-as őrlésű 1 kg

1690 Ft

csomag

A Kis-Ázsiából származó alakor vagy egyszemű búza (Triticum monococcum) egyike a legkorábbi, emberek által termesztett búzának. Magyar nevének eredetét illetően több variáció is lehetséges: vagy a germán "Einkorn" (egymagvú) szó kiejtésében módosult változata, vagy az óromán alacu átvétele (többes számban: alacuri, ejtsd: "alakur"), amely a tönkölybúzát jelentő latin alica rokona. Vad alakjától (Triticum boeoticum) nagyobb szemméretében különbözik. 

Az alakor termesztése szinte egyidős az európai termelőgazdálkodás kialakulásával: nyoma a neolitikum óta Európában és Magyarországon is kimutatható. Itthon a XIX. századig termesztették, véglegesen csak a nagyüzemi birtokok kialakulásával szorult ki a termelésből.

Mivel az ország egyes területein – bár nagyon kis tételekben – még az utóbbi időben is termesztettek valamennyi alakort, ezért a nemesítőknek alkalma nyílt új fajták kikísérletezésére. Az ökológiai és biogazdálkodás népszerűsége révén újra egyre több helyen vetik, ezért remélhető, hogy őseink gabonája továbbra is fennmarad az utókor számára.

A modern búzákhoz képest több növényi zsírt, foszfort, nátriumot, káliumot, béta-karotint és piridoxint (B6-vitamin) találunk magjában, mint a modern búzákéban. Mikroelem- és esszenciális aminosav-tartalma, ezen belül lizintartalma is jelentős.

A hagyományos búzával szemben sokkal igénytelenebb, mind a talaj, mind az éghajlat adottságait tekintve. Hegyvidékeken mintegy 900 méteres tengerszint feletti magasságig elvethető, emellett a decemberi vetést is jól torelálja. Betegség nem, vagy csak ritkán támadja meg.

Ellenáll az anyarozsnak, a gyökérrothadásnak és a pelyvabarnulásnak is. A gyomnövények is kevésbé ártalmasak vele szemben. Emberi fogyasztásra és állati takarmányozásra egyaránt jól felhasználható. Hátránya a kisebb terméshozam (a reális termésátlaga homokos talajon 1,2-2,1 tonna/hektár). 

Az alakorból kiváló minőségű, sárgás színű liszt készíthető. Erdélyben ősi lepényféléket, pogácsát és a Svájcban elterjedt „dióskenyérre“ emlékeztető ízű kenyeret készítenek belőle. A sütés melett főzésre is alkalmas, köretként vagy kásaként.

10 éve, amikor a Budapesti Történeti Múzeum szakemberei egy 4500 éves települést tártak fel az M0-ásnál, a tároló- és hulladékgödrökből előkerült leletanyag alapján egyebek közt azt is megállapították, hogy a helyi lakosság az állattenyésztésen túl főként alakor és tönkebúza termesztésével foglalkozott.

Nettó súly: 1 kg

Király Roland - Családi gondoskodás

Király Roland

Király Roland - Családi gondoskodás

Kecskemét

A nevem Király Roland.
A Magyar Családellátó alapítója vagyok.

Tapasztalatból tudom, hogy sokat idegeskedik az ember, mert sokszor fogalma sincs, hogy amit vesz az valójában mennyire egészséges, milyen minőségű, honnan is van és hogy kihez forduljon igazi megoldásért, ha valami nem tetszik a vásárolt termékkel kapcsolatban.

Ezért hát befejeztem jó pár évvel ezelőtt a kényelmes, multis beszerzéseket és földet vettem, felkutattam igazi gazdákat és így lettem egyre több közösség "beszerzője, ellátója". 

Ez a vállalkozás sem szól semmi másról.

Mi szeretnénk lenni az Ön és családja minőségi élelembeszerzője, profi "Családellátója".

Az ember, aki elintézi és felelősséget vállal arra, hogy a legjobb magyar alapanyagokat, termékeket megteremti, beszerzi és elviszi az Ön és családja asztalára.

Szolgálatunk célja, hogy a magyar nemzetgazdaság felelős szereplőjeként előnyös helyzetbe hozzuk a jó minőséget előállító gazdákat és termékeiket, valamint megfizethető áron eljuttassuk a magyar családok asztalára a mindennapi, egészséges élelmet."


"...így készülünk szelíd háborúra,
mindig magunkért soha mások ellen,
sót párolunk és vásznakat szövünk,
s míg kisebbítnek lassan megnövünk."
Dsida Jenő

További termékek a termelőtől

Összes megjelenítése

Kapcsolódó receptjeink