Pasztőrözött tehéntejből készült zsíros, félkemény sajt.
Pasztőrözött tehéntejből készült , minimum 90 napos érlelésű, zsíros, félkemény sajt. Többször
kapott "Arany" minősítést a Magyar Sajtmustrán, illetve 2019-ben, a Szega "Nemzetek sajtja"
versenyén a "Nemzet sajtja" címet ítélték ennek a sajtnak. 2021-ben a franciaországi „Mondial du
Fromage"-on Arany, a spanyolországi „World Ceheese award”-on Bronz minősítést nyert. „A kérge
sötét sárgás, narancssárgás, enyhén zsíros tapintású, a sajttészta zárt, érett színű. Az íze diszkréten
édes, amihez egy olyan egyszerű és kifinomult stílus párosul, amit a régió borainál ásványos ízként
aposztrofálnánk." (Ursula Heinzelmann - német sajtszakíró)
Érdekességek: A valamikori „Balaton sajt”-nak csak névrokona. 100 liter tejből 8-10 kg Balaton sajt készül. Minimum három hónapig érleljük. Az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig két naponta, aztán hetente kétszer kézzel forgatjuk a sajtgurigákat az érlelőben és sós savóval mossuk a kérgét. A 2015. évi Országos Sajtmustrán aranyérmet kapott.
Nettó tömeg: 180-220 g