
Bábel 2020
Ahogyan már megszokhattuk az előző évjáratoknál, úgy hasonlóképp idén is sikerült
megalkotni a jó értelemben vett Bábeli zűrzavart, kavarodást. Sőt még tovább is lett tekerve
azon a bizonyos képzeletbeli potméteren, fokozva az összetettséget, komplexitást, még több
szüreti időpont, több szőlőfajta, és több feldolgozási metódussal készült az ide évjárat.
Mind illatában, mind ízében hozza a megszokott silleres avagy könnyed vörös világot.
Felsorakoztatja a teljes piros bogyós gyümölcsök skáláját: málna, ribizli, csipkebogyó,
mellette pedig megjelennek a sötét bogyósok, mint a fekete meggy, a fekete cseresznye,
szeder. Mindezek felett kifejezetten karakteres benne a feketebors és egy kis hűsítő mentás
karakter is. Sokrétű gyümölcseit, fűszereit, lendületes savai, vígan repítik, fokozva bennünk
azt az örömteli kényszert, hogy egy újabb pohárral hajtsunk fel belőle.
.
.
.
Technológia leírás:
A végső házasítás arányai a következőek: 50 % Kékfrankos, 30% Merlot, 10% Kadarka,
10% Zweigelt, Portugieser.
Az első etap 5 szüreti időpontja Szep.14-21 között volt, arányaiban 60%-a Kékfrankos, 20 %-
a Merlot, 10%-a Kadarka és 10 %-a Zweigelt-ből állt össze, melyet pár órás áztatással,
egészfürtös préseléssel dolgoztunk fel és tartályban tornyosan erjesztettünk. Mennyiség 15
HL.
A második etap Szep.22-24 között két szüreti időpontból készült, ahol a 60 % Merlot 4 napig
hamburgerben erjedt, a 40 % Kékfrankos zúzás után pár óra áztatás után lett préselve, majd
végül együtt tartályban lettek erjesztve. Mennyiség 13 HL.
A harmadik etap egyben az utolsó Szeptember végén lett szüretelve, melyben Kékfrankos,
Kadarka, Portugieser egybe lett szüretelve, majd zúzás után 1 napig ázott héjon és a
préselést követően tartályban erjedt ki. Mennyiség 4 HL.
Palackozás előtt a tételek egalizálva lettek, majd derítés, szűrés nélkül, 15 mg/l kén
hozzáadásával lettek letöltve.
Nettó tömeg: 750 ml