A Magyarországon őshonos diót kizárólag hazai termelőktől szerezzük be. Fogyasztáshoz leginkább az alaposan kiszárított dió a legalkalmasabb, mivel úgy eláll akár a következő termésig is, avasodás és penészedés nélkül. Ennek érdekében viszont folyamatosan biztosítanunk kell a száraz helyen való tárolást. Felhasználása igen sokrétű lehet, a hagyományosan ismert kedvencek mellett különleges receptekhez is remek alapanyag, vagy akár önmagában is kiváló csemege.
A diófa szinte összes része felhasználható. Gyógyteákat például a zöld burkából és leveléből is készítenek. Viszont a legtöbb vitamin és ásványi só a termésében található. Rendszeres fogyasztásával egészséges szinten tarthatjuk vérnyomásunkat, köszönhetően a benne található esszenciális zsírsavaknak. A csonthéjas termésének alakja miatt az emberi agy jelképévé vált, így a bölcsesség és az erő szimbóluma, ezért a népi gyógyászatban kifejezetten ajánlották várandós nőknek, hogy a születendő gyermek okosabb legyen tőle. Ennek viszont az ésszerűbb magyarázata nem a küllemében, hanem a benne található folsavnak köszönhető. Már pár szem dióbél rendszeres fogyasztásával annyi omega-3-zsírsavat viszünk szervezetünkbe, melynek szívre gyakorolt hatása felbecsülhetetlen. Ezek mellett gátolja a vérrögképződést és csökkenti a vérnyomást.