A bulgur használata már 8000 évvel ezelőttre tehető, főképp Indiában, az arab országokban és Dél-Európában fogyasztják. A bulgur nem más, mint tört búza, amelyből adódik, hogy nagyon gazdag rostokban, ásványi anyagokban és vitaminokban egyaránt. Ezek mellett magnézium, kálium, foszfor és folsav tartalma is magas. Az utóbbi előnye miatt kifejezetten ajánlott kismamáknak is, de fogyókúrázók és cukorbetegek is bátran fogyaszthatják magas rosttartalmának köszönhetően. Hasznos táplálékforrás az idegrendszer és az anyagcsere megfelelő működéséhez, mivel a többi gabonához hasonlóan B1-, B2-, B6-vitaminokhoz juthatunk hozzá, nem mellesleg pedig kiemelkedően magas E-vitamin tartalma. Az alapvetően semleges ízű bulgurt leginkább köretként használják, például rizs helyettesítőjeként, de zöldségekkel összekeverve frissítő salátát is készíthetünk belőle, emellett Indiában tejberizshez hasonló édességet is főznek belőle.