
A kurkuma a gyömbérfélék családjához tartozó fűszernövény. Trópusi és szubtrópusi vidékeken termesztik. Évelő növény. Közel egy méter magasra nő, tölcséres virágai sárgák, díszváltozatai színesek, levelei nagyok, simák, fényesek – morzsolva fűszeres illatot árasztanak.
Fő hatóanyaga a curcumin vagy kurkumin. Általában az erőteljesen fűszerezett fogások kedvelői között népszerű, mivel aromája igen sajátos. Az élénkvörös színű kurkuma őrlemény kis mennyiségben narancsra és gyömbérre emlékeztető zamatot kölcsönöz ételnek, ám töményen igen csípős és kesernyés.
Igen elterjedt a szedése a reumás ízületi gyulladásban szenvedőkkörében. Az eredmények szerint a kurkuma hatékonyan vett részt a reggel jelentkező ízületi merevség oldásában, az ízületi ödéma csökkentésében, a fizikai terhelhetőség fokozásában.
Kitűnően tisztítja a pórusokat, szabályozza a faggyúmirigyek működését, fokozza a vérkeringést, támogatja a kollagén termelődését kívülről és belülről egyaránt. Fájdalomcsillapításra forró tejben feloldják, és úgy isszák. Mivel a kurkuma kitűnő antiszeptikus hatással bír, csípésekre külsőleg is alkalmazzák. Egy kevés liszt hozzáadásával sűrű pépet készítenek és ezzel kezelik az érintett bőrfelületet.
- ízületi gyulladás;
- immunerősítő;
- Alzheimer-kór;
- általános szervezet-szintű gyulladás;
- magas vérnyomás;
- magas koleszterin szint.
Nettó tömeg: 40 dkg