Származási hely: Magyarország

Érlelt félkemény kecskesajt 250-300 g

3290 Ft

db

db

Teljes kecsketejből készül, és hosszú, több hetes vagy hónapos érlelés után éri el jellegzetes, karakteres ízét és rugalmas, jól vágható állagát. Illata és íze nem tolakodóan "kecskeízú", így a kecskesajtokat kevésbé kedvelők is bátran kipróbálhatják. A sajt felületét sárga sajtbevonó védi, amely elősegíti az érlelési folyamatot, de fogyasztás előtt el kell távolítani.

 

Felhasználás: Adhatjuk sajttálakhoz, de salátákban, szendvicsekben is finom. Sütve is felhasználható, például pörkölve vagy grillezve. Friss gyümölcsökkel, dióval vagy mézzel tálalva pedig igazi ízkavalkádot kapunk.

 

Tárolás: Vákuumcsomagolásban, hűvös helyen tárolható. Felbontás után hűtőben, légmentesen záródó edényben tartsd. A vákuumban tartva 1 hónapig eltartható.

 

Hozzátáplálás: 1 éves kortól kis mennyiségben adható, például kenyérre vagy pirítósra téve.

teljes kecsketej, konyhasó, kultúra, oltó, lizozim   

Etyeki Kecskesajt

Oktávia

Etyeki Kecskesajt

Etyek

Oktávia meseszép asszony, törékeny lánynak látszik a háromgyermekes, jogi végzettségű édesanya. A férj közgazdász diplomával, építőanyag-forgalmazó kicsiny vállalkozással kezdte a család anyagi megalapozását, sokat dolgozott. Húsz éve vannak együtt, tizenkét éve házasok, ősetyekiek mindketten, Máté fiuk tizenkettő, Gergely tízéves, Gréta lányuk ötesztendős. János feszes, kemény munkatempót diktált magának, s ahogyan Oktávia meséli: „jött a kecske-gondolat”. Kézzel fogható „valamit” szeretett volna készíteni, talán pihenésképpen is, bár fogalmuk sem volt, hogy ez bizony sok munkát és gondolkodást jelent, igaz, másfélét. Etyeken sok a borász, ahhoz passzol a sajt, falun élnek, Oktáviáéknál gyerekkorában mindig is voltak háziállatok, ma is levágja a csirkét, nem idegenkedik az állattartástól. Sőt. Ő az „ellető-bába”, Grétát várva nyolchónapos terhesen hagyta abba a kiskecskék gardírozását, mert persze János mellett ő is bele-önképezte magát a sajtkészítés rejtelmeibe.

A házukkal szemben épül a sajtkésztő üzem, kívülről takaros parasztház, kicsit modernebb formában, belül hűtők, pasztőrözőkád, érlelőműhely. Most is őstermelők, mint a kezdetkor, csak komolyabb körülmények között, Leader-pályázaton nyertek támogatást 2001-ben a kecskesajt-termelés indulásához.

Színesen, humorosan mesélnek a kísérleti időkről. Rengeteget próbálkoztak, kidobták a szerintük nem tökéletes produktumokat, az első, pincében érlelendő adagon a meztelen csigák lakmároztak. S nem ebben a sorrendben, de többszáz kiló kecskesajtot ettek meg a rokonok, családtagok, barátok, s a kutyák, macskák, malacok.

Alpesi kecskékkel indultak, végül a szánentáli fajtánál kötöttek ki. Tabajdon vettek tanyát néhány éve, a tejet hazaszállítják Etyekre feldolgozásra, szerintük a legfontosabb a higiénia: zárt rendszerben, külön helyiségben végzik a gépi fejést. Az istállóban nem lehet, szögezi le János, mert különben kiűzhetetlen a tejből a kellemetlen kecskeszag. Ők ebben látják a mások szerint is magas minőségű termékeik titkát. A magyar ízlésnél az előítéletek miatt a kecskesajt nem nulláról, hanem mínusz pozícióból indul, magyarázza János, s ők ezt küzdik le a maguk igyekezete szerint.

Az elején János a konyhában sajtozott, megszerezte a tejtermékgyártó szakmunkás végzettséget, Oktávia mosogatott, s ő is tanult. Az internetről, a baracskai Kun Anita tehénsajt-készítőtől, a felcsúti Szelényi Katalintól, innen-onnan jó szakemberektől, akik hajlandók voltak elárulni a fogásokat – Vidáék Etyeki Kecskesajt Manufaktúra néven alapították meg a saját cégüket. János biztatta feleségét, mert úgy vélte, a fiatalasszonynak nagyobb tehetsége van a sajtkészítéshez mint neki. Az információ-morzsákból jó érzékkel tud új recepteket alkotni, s így álmodta meg azt a sajtot is, amit a világ 84 legjobbsajtja közé választottak, meséli büszkén. Oktávia főállású sajtkészítő lett, János a kutatásban, a külföldről származó információk megszerzésében vesz részt, ezek adják az ihletet feleségének, hogy újabb sajtcsodákat álmodhasson meg.

Érlelt félkemény sajtok, grillsajtok, sokféle ízesítésű friss krémsajtok kerülnek ki műhelyükből, különlegesség a dióízű görögszénamagos félkemény sajt. A bergamói díjnyertes tradicionális, pikáns, merész ízvilágú „Hófehérke” camembert-jellegű lágysajt, ugyancsak illik Oktávia egyéniségéhez. Finom.

Talán ez a legpontosabb meghatározás mindkettőjükre – a termékre és készítőjére.

 

További termékek a termelőtől

Összes megjelenítése

Kapcsolódó receptjeink