Az ókori görögök és rómaiak által kedvelt pasztinákot az első telepesek vitték magukkal a kontinensekre. A sárgarépa rokona, a pasztinák kétnyári növény, bár általában egynyári zöldségként termesztik.
A paszternák az ételeknek diós, édeskés ízt kölcsönöz, de ezek a gyökérzöldségek önmagukban is elég ízletesek, így köretként is fogyaszthatók. A roston sült pasztinák hasábok igen népszerűek, ráadásul tele vannak tápanyagokkal, például káliummal, valamint B6- és C-vitaminnal.
Hozzátáplálás: Babáknak 6 hónapos kortól ajánlott. Krémleves, főzelék, püré formájában. Fehérje-és ásványianyag tartalma igen magas (foszfor, kalcium, vas) emellett vitaminok terén C-, B- vitamint tartalmazz. Segíti az emésztőrendszer működését, valamint csökkenti a koleszterin szintet.