Származási hely: Magyarország

Vászolyi - Balaton sajt kb. 160-200 g

1990 Ft

db

db

Balaton sajt - zsíros, félkemény sajt, Szent Márton sajt - zsíros, félkemény sajt, A Balaton-falvidéken, Vászolyon készülnek a finomabbnál finomabb kézműves sajtok. Reményik Kálmán feleségével készíti a Szent Márton sajtot, mely érlelt, zsíros pasztőrözött tehéntejből készülő félkemény sajt. Ami igazán különlegessé teszi, hogy a kérget a Bock Pince Szent Márton borának seprőjével kezelik.

Termizált tej, baktérium színtenyészet, oltó enzim, konyhasó

Átlagos tápérték::

100 g

Energia:

396 kJ/1658 kcal

Zsír:

32 g

- melyből telített zsírsavak:

21 g

Szénhidrát:

0,5 g

- melyből cukrok:

0 g

Fehérje:

27 g

Só:

1,8 g

Vászolyi sajtmanufaktúra

Reményik Kálmán

Vászolyi sajtmanufaktúra

Vászoly

Mottó:

„Hol volna valami nyugodtság? Eddig volt? Volt. Munkanyugodtság, megjegyezve, hogy a munka nem lehet nyugodt. Mindig van benne kiszámíthatatlanság, fenyegetés, izgatottság, minden, nem is sorolom. De mindenekfölött mégis egy erős érzés, hogy azt csinálom, amit csinálnom kell.”

(Esterházy Péter – Hasnyálmirigynapló)
 

Miért Vászoly? Erről nehéz írni. Minket elragadott. Sok gyönyörű hely volt ránk nagy hatással a Világban. Cadaques, Saint-Malo, Bonifacio, Észak Thaiföld és a Thai öböl szigetei, Luamprapang, Hạ Long-öböl és számos más vidék. Azokra el kell menni. Vászolyon maradni kell...

Miért a sajt? Közgazdász házaspár vagyunk, az utolsó 15 évemet vállalatvezetőként éltem. Szerettem csinálni, de elég lett, elfárasztott. Keresni kezdtem azt az elfoglaltságot, ami által új értelmet nyerhetek. Márti az egyik sétánk alkalmával azt mondta, ha kieszelek valami olyat, amit errefelé lehet csinálni, jön velem. Nekiláttam a tervezésnek, amúgy közgazdász módra összeállítottam egy kis listát, mibe is lehetne kezdeni. Melyiknek mi az előnye, hátránya. Egy biztos pont volt: Vászoly és környéke, a Balaton felvidék, a Balaton. Volt ott minden: panzió, kikötő fejlesztés, borászat és hasonlók. Sajt nem. Aztán egyszer hazafelé menet bevillant. Sajtot kéne készíteni. Hazamentem, elmondtam, lelkesedtem. Márti mosolygott magában, nem hitte, hogy komoly. Mikor mindketten beiratkoztunk egy sajtkészítő képzésre és közeledtek a vizsgák, már látta, hogy az. És már nem is mindig mosolygott...

2014-re pénzzé tettem mindenünket, megkezdődött az építkezés. Azt mondják, az embernek 50 fölött még van egy dobása. Nahát annak igazán szép ívűnek kell lennie. Ilyen igénnyel épült a manufaktúra, ilyennel válogattuk az eszközöket. Olyan lett, amilyennek álmodtuk.

2014 őszén elkészültek az első sajtok, s azóta nap mint nap megélhető az élmény: élő anyaggal történő munka mindennapi izgalma közepette előállítani valami olyat, ami az embereknek, a fogyasztóinknak ad egy plusz „falatot” a Balaton-felvidékből, Vászolyból.

További termékek a termelőtől

Származási hely:Magyarország

1690 Ft

8450 Ft /kilogramm

db

Származási hely:Magyarország

1190 Ft

7000 Ft /kilogramm

db

Származási hely:Magyarország

699 Ft

1398 Ft /liter

pohár

Származási hely:Magyarország

1890 Ft

8217 Ft /kilogramm

db

Származási hely:Magyarország

1390 Ft

9929 Ft /kilogramm

db

Származási hely:Magyarország

1990 Ft

9950 Ft /kilogramm

db

Származási hely:Magyarország

1590 Ft

9353 Ft /kilogramm

db