Származási hely: Magyarország

Domi - Fekete fokhagyma 55 g

3299 Ft

doboz

doboz

A termék magyar feldolgozású fokhagmyából speciális technológiával készített öregített fokhagyma.

A különleges ízhatást a fokhagymában természetes módon jelen lévő aminosavak és cukrok reakciójában keletkező anyagok adják.

A fekete fokhagyma természetes eljárással, mindenféle adalékanyag hozzáadása nélkül készül.

A gondosan kiválogatott fokhagyma öregítése (fermentálása) 55-65°C-on történő eljárással mintegy 40 napig tart. Ezalatt a 40 nap alatt a fokhagyma színe fehérről fokozatosan feketére változik, miközben a fokhagymában lévő egészségvédő anyagok, antioxidánsok koncentrációja is jelentősen megnő. Különösen a polifenoloké.

A fekete fokhagyma hatalmas előnye a kellemetlen szag hiánya. Ez abból adódik, hogy a fermentáció (erjedés) során jelentősen csökken a gerezdek allicintartalma. Márpedig az allicinek azok a szerves kénvegyületek, amelyek a jellegzetes illatért és ízért felelősek. Az allicin tartalma azért csökken, mert a vegyület egy sokkal jótékonyabb vegyületté alakul át az S-Allyl cysteinné.

A fekete fokhagyma így nem fűszeres, hanem inkább kicsit édes, enyhén szilvára vagy balzsamecetre emlékeztető, nem annyira karakteres, erős ízzel rendelkezik.

Egészségügyi szempontból nem elhanyagolható, hogy a fekete fokhagyma több sejtvédő antioxidánst tartalmaz, mint fehér társa, ezek a kénvegyületek erjedése során keletkeznek. A fekete szín a melanoidinre (sötét színű szerves vegyület) vezethető vissza, amely a cukorból és aminosavakból származik.

A fekete fokhagyma antioxidáns tartalma tízszer, kalcium tartalma pedig hétszer több mint a fokhagymáé. Csökkenti a fáradtságot és az édesség utáni vágyat, javítja az erőnlétet, de a rák elleni harcban is segíthet. Vértisztító hatású, segíthet megelőzni a szívbetegséget, illetve szerepet játszhat a koleszterinszint helyreállításában is.

A fekete fokhagyma táplálkozás kiegészítőként és természetesen az ételek ízesítésére is kiváló, akárcsak fehér változata, sőt – ahogy mondják – még jobb is, mert nem büdös és egészségesebb. Gyermekek és idősek is fogyaszthatják. Készítenek belőle szószokat, ízesítenek vele csokoládét, de a főzéshez is általánosan használt különlegesség.

Összetevők: fekete fokhagyma

Önmagában is fogyasztható, de felhasználható ételek készítéséhez is.

Nettó tömeg: 55 g

Átlagos tápérték::

100 g

Energia:

682 kJ/161 kcal

Zsír:

0,5 g

- melyből telített zsírsavak:

0,1 g

Szénhidrát:

33 g

Rostok:

2 g

Domi Fokhagyma Kft

Domonkos Dávid

Domi Fokhagyma Kft

Szeged


Történetünk az 1986-os évben kezdődött.

Dédnagypapánk virágzó gazdaságában az egyik termesztett növény a fokhagyma volt. Az egyik évben a jég elverte az összes hagymáját. Siránkozás helyett egy okos ötlethez folyamodott: elkezdte megpucolni azt, és konyhakészre tisztítva értékesítette, hogy ezzel is mentse, ami menthető.

Tőle jött a nyerő ötlet, s így kezdtünk a kiegészítő jövedelmet nyújtó termesztés mellett fokhagymatisztítással is foglalkozni.

A családi vállalkozásban folytatott tevékenységben a kézi tisztítás, mint „verhetetlen technológia” szerves elemét képezte a kávé és a pálinka.

Az előbbi a vérnyomás helyrerázása miatt, az utóbbi a teljesítménynövelés szempontjából volt elengedhetetlen. Így élvezetes lett a közös munka.

További termékek a termelőtől

Származási hely:Magyarország

3299 Ft

59982 Ft /kilogramm

doboz