
Tradicionális pékcsaládból származom. 1998 óta dolgozom a pékipar különböző területein. Egyszerű betanított pékként kezdtem a tábla mellett, az évek alatt kitanultam a sütés és dagasztás fortélyait is. Több munkahelyen többféle technológiával dolgoztam. Mivel mindig is érdekelt a kereskedelem így egyre feljebb lépkedve a ranglétrán először pékségnek lettem üzletkötője, majd egy másik cég régiós vezetője, ezt követte két cég kereskedelmi vezetői pozíciója. Sok mindent láttam és tapasztaltam, és egyre fontosabb lett számomra a minőségi pékáru. Gondoltam egy nagyot és úgy döntöttem, hogy belefogok a saját konyhánkban kísérletezve, mit tudok előállítani. Nehéz folyamat volt, mert az ipari körülmények között másként működnek a dolgok. Újból kellett tanulnom a szakmát.
Mitől kézműves pékség Jocó péksége?
- Nem használok adalékanyagokat
- Élesztő nélkül, vadkovásszal készülnek a kenyerek
- Semmilyen adalékanyagot és szintetikus anyagot nem használok (e-mentest sem és margarint sem)
- Csak só, liszt, víz és vaj kerül a tésztába. A teljeskiőrlésű lisztek, bio lisztek. A fehérkenyérhez jelenleg Gyermely lisztet használunk. Hamarosan megnyítjuk saját péküzemünket és akkor a fehér termékekhez is bio lisztet kezdünk majd használni.
Itt tudsz megnézni Jocóval egy videót arról, hogy mit is jelent, hogy kézműves pékség. https://www.facebook.com/244973762374440/videos/2389397991291302/
Itt pedig Jocó bemutatja új üzemét és azt, hogyan, milyen alapanyagokból készíti vadkovászos kenyereit és péksüteményeit. https://youtu.be/k6DLdbJfiZM