Kérdésed van? Hívj minket 06 20 422 7555
Következő szállítás(ok):2022. 11. 29.(kedd),
2022. 11. 30.(szerda), 2022. 12. 02.(péntek),
2022. 12. 03.(szombat)
keresés profil info telefon
irsz.:
Következő szállítás(ok):2022. 11. 29.(kedd), 2022. 11. 30.(szerda), 2022. 12. 02.(péntek), 2022. 12. 03.(szombat)
  • bio
  • cukormentes
  • Díjnyertes
  • gluténmentes
  • laktózmentes
  • paleo
  • vegán
  • vegyszermentes
  • akciós
  • új
Ambrózfalva

Hagyományos eljárással termelt és feldolgozott különleges fűszerpaprika őrlemény.

A szegedi fűszerpaprika tájkörzetében termelt, a szegedi tájkörzetben nemesített vetőmagokból nevelt fűszerpaprika növény (Capsicum annuum L. var. Longum DC.) megszárított termésének megőrlésével készült. A termesztési és feldolgozási eljárás során messzemenően szem előtt tartva a tájegység hagyományait és jellegzetességeit. A kézzel szedett érett paprika hosszú, lassú utóérlelés és folyamatos válogatás után kerül további feldolgozásra. A gondosan utóérlelt fűszerpaprika mélyvörös vagy mélypiros színű, idegen anyagoktól, szennyeződéstől, kártevőktől mentes. A szárítás során lejátszódó kémiai folyamatoknak köszönhetően illata intenzív, a fűszerpaprikára jellemzően aromás, sült zöldségekre emlékeztet. Íze harmonikusan édeskés, a megsütött sütőtök és friss kerti zöldségek zamatos, kellemesen lágy keverékét idézi, csípősségmentes. Őrlési finomsága 0,5 mm alatti, nedvességtartalma nem éri el a 10%-ot, színezéktartalom 160 ASTA.

A csípős fűszerpaprika őrlemény ugyanezen eljárással készül és érzékszervi tulajdonságai megegyeznek az édes fűszerpaprikáéval, azzal a különbséggel, hogy dominánsan csípős ízt a erőspaprika fajtára jellemző magas kapszaicin-tartalom (200 mg/kg felett) idézi elő.

 

Az eredetileg Mexikóból származó „vadpaprika” a 17. század körül honosodott meg Magyarországon, főként a közép- és délalföldi tájakon, mert nálunk ezen a vidéken a legmagasabb a napsütéses órák száma, amellett a jó talajadottságok biztosítják a kiváló minőséget. Eleinte a szegényebb néprétegek fűszere volt, erre utal a „törökbors” elnevezés is, mivel a feketebors akkoriban nagyon drága fűszer volt. A zsíron pirított hagymához adott pirospaprika lett a magyar konyha jellegzetes ételeinek a pörköltnek, a gulyásnak és halászlének (vagy hallevesnek) az alapja. Később a Habsburgokkal szembeni magyar főúri ellenállás eszközévé vált a magyaros gulyás. Ez a jellegzetes magyar étel mára már Bécset is meghódította. A bécsi belvárosban kevés az olyan étterem, melynek megállítótábláján ne szerepelne a kínálatban a „Gulas suppe”.

A „Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” és a „Szegedi paprika” 2010 óta uniós oltalom alatt álló eredetmegjelölés és 2015-ben felvételt nyert a Hungarikumok Gyűjteményébe.

Weboldal:
Termékeink
Édes fűszerpaprika - 10 dkg Csípős fűszerpaprika őrlemény - 10 dkg