Szezonban érdemes felkészülni a télre és eltenni a nyár zamatos őszibarackját lekvárként vagy befőttként.
A Mi kedvenc tartósítószer mentes őszibarack lekvárunk:
1. Végy 10 kg barackot magozd ki és hámozd meg így várhatóan 7,5 kg őszibarackot kapsz, ha nem jönne könnyen le a héja rakd egy percre forró vízbe így könnyen eltávolítható lesz a héja.
2. A megpucolt őszibarackot vágd apró kockákra és egy botmixer segítségével pürésítsd össze.
3. Az elkészült pürét tedd dupla aljú edénybe és kezd el főzni közben add hozzá az 1,25 kg cukrot (természetesen ízlés szerint változtathatod a mennyiséget) és 2 mokkáskanál citromsavat.
4. Körülbelül 2 órán keresztül főzd, de közben figyeld az állagot és a létartalmat is hisz ez befolyásolhatja a főzési időt néha pedig kavargasd meg. Ha úgy látod, hogy az állaga tökéletes és összefőt jöhet az kimérés.
5. Sterilizált üvegbe porciózd, majd tekerd rá a kupakot és 5 percig állítsd fejre, ezt követően pedig egy dobozba száraz dunsztba tesszük, amíg ki nem hűl. Fontos, hogy tartsd forrón az edényt, amíg az utolsó üvegig érsz, így kellően melegen kerül majd az üvegbe az utolsó adag is.
Körülbelül, ha 200 ml-s üvegeket töltesz meg 30 üveg tud ki jönni belőle.
Készíthetsz egyébként téli hozzátápláshoz pürét is, amit elteszel és felolvasztasz amikor eljön az idő.